Irak Uganda nyomában: kriminalizálják a homoszexualitást

2024. április 28. 20:43

A Közel-Keleten szabadságvesztéssel büntetnék az azonos neműek közötti kapcsolatot.

2024. április 28. 20:43

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Irakban a jövőben tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik a homoszexualitást egy szombat este elfogadott törvénymódosítás értelmében

Az iraki parlament a prostitúcióról szóló törvény módosításával tíztől tizenöt évig terjedő börtönnel rendelte büntetni a kölcsönös belegyezésen alapuló homoszexuális kapcsolatokat. A jogszabály értelmében az pedig, aki ilyen cselekedeteket „bármilyen formában ösztönöz”, legalább hét évi szabadságvesztésre, illetve átszámítva csaknem négymillió forint pénzbüntetésre számíthat. 

Irakban ezenfelül betiltják „a homoszexualitást támogató” szervezetek tevékenységét is.

A törvénymódosítás egy korábbi változata egyenesen halálbüntetést helyezett kilátásba az azonos neműek szexuális érintkezése esetére.

Fókuszban „a társadalom erkölcsi értékrendjének védelme”

Mohszen al-Mandalaui ügyvivő parlamenti elnök azt mondta a törvénymódosítással kapcsolatban: fontos lépésről van szó „a társadalom erkölcsi értékrendjének védelmében”. További célként említette a házelnök 

a gyermekek védelmét az erkölcsi romlástól és a homoszexualitástól”.

Irakban korábban az azonos neműek szexuális érintkezése kifejezetten nem volt büntetendő, a hatóságok azonban a gyakran homályosan megfogalmazott erkölcsi törvényeket használták fel arra, hogy büntetőjogi eszközökkel lépjenek fel az LMBT-közösség tagjaival szemben

Jogvédők már a törvénymódosítás tavaly augusztusi beterjesztésekor kifogásolták a szexuális kisebbségekkel szembeni „ellenséges retorikát”, valamint az emberi jogi szervezetek elnyomását az arab országban.

Olyan világban élünk, amelyben bűncselekmény, ha valaki önmaga akar lenni” 

– írta reagálásában a még működő, IraQueer nevű LMBT-szervezet.

„Ennek a törvénynek az elfogadása sokak életét teszi tönkre most és a jövőben is. A kormány fiatal irakiakat fog üldözni, jogalap nélkül veti őket börtönbe, vagy még súlyosabb lesz a sorsuk” – tette hozzá az IraQueer.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2024. április 29. 09:45
Helyes! A normalitást meg kell védeni az abnormalitástól! A normalitást meg kell védeni a devianciától!
ujujuj
2024. április 29. 08:37
A mérleg egyik serpenyőjében a muszlim világ, a másikban a buzilobbi, szóval én nem kívánok állást foglalni a kérdésben, de élvezettel fogom figyelni, milyen szinten fogják ezt a hírt ignorálni a zsidókkal szemben arabokat támogató queer szervezetek. Azt szögezzük le, ha már néhány kecskebaszó Európába téved, akkor legalább a kultúrájukat ne hozzák magukkal, de ha odahaza megélik, engem kimondottan szórakoztat. :)
Mandarin-888
2024. április 29. 08:24
Azért megnézném, hogy pontosan miről szól a törvény. Ugandában sem általában a meleg szexet büntetik drákói szigorral, hanem a gyermekrontást, a fiatalkorúakkal és kényszerprostituáltakkal létesített kapcsolatot és a nemzetközi maffia által megszervezett meleg húskereskedelmet.
backstablive
2024. április 29. 07:56
Mèg több Iraqit az ejuba. Toleràns muzulmàn szarja
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!